sestdiena, 2013. gada 16. marts

Bode's Galaxy M81


Hei, atkal! :)
Bodes galaxy. M81 sastakots un kosmētisko salonu izgājis! :)
Attālums no zemes ~12 miljoni gaismas gadu.
Tuvojās mums ar 39 km/sek.

Otrajā dienā izlēmu, ka jāmēģina fotogrāfēt viens objekts visu nakti. Tā kā nesen neveiksmīgi biju mēģinājis tieši M81 gribēju pabeigt iesākto un izdarīt visu kā nākas. Gaisa turbulence gan bija diezgan nepielūdzama un redzamība salīdzinājumā ar pirmo nakti, kad fotogrāfēju M51, arī nedaudz pasliktinājusies. Bet nu neko. Lielāks darbiņš uz pikseļu ganīšanu pēcapstrādē. Latvietis tak var visu, -15grādus, 90% gaisa mitrumu un pat debess turbulenci pārdzīvot un nofotogrāfēt sakarīgi. :)

Teleskops: RC 8”
Kamera: CCD mono
Statīvs: ekvatoriālais


Luminance- 8*15min- 2h
H-alpha- 8*15min- 2h
Red- 5*15min- 1h15min
Green- 5*15min- 1h15min
Blue- 5*15min- 1h15min

Kopā pa kanāliem: 7h un 45 min.

Ja vēl šo bildēšu kādreiz tad noteikti 2x mazāk laika tērēšu uz H-alpha datiem. Pietiktu ar pusi no tā laika, jo H-alpha kopējai bildei no M81 izfiltrē informāciju tikai par sārti košajiem “aveņu” reģioniem. Un tāpat RGB kanālus droši varētu arī bildēt Bining 2 kameras režīmā, lai krāsu dati ir spilgtāki. Biju iedomājies, ka sasniegšu labāku detalizāciju fotogrāfējot standarta režīmā. Bet kā izrādās tas gaidīto efektu nedeva.
Kopumā esmu apmierināts. Ja vēl nebūtu tie laikapstākļi pasliktinājušies, tad droši vien būtu nedaudz vairāk detaļu izdevies piereģistrēt un bilde kopumā būtu asāka. :)

Šī bilde ir spēcīgi pastiprināts un invertēts luminance kanāls. Uztaisīju, jo labāk var redzet krāsu bildē apslēpušās detaļas.


Maza pauzīte un ķeros klāt pie nākamā piecnaktnieka objekta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru