otrdiena, 2013. gada 30. aprīlis

M 101


Messier galaktika- M101
Googlot nogurušajiem:
Galaktikas attālums no mums- 28 milj. gaismas gadu.
Attālinās no mums ar 239km/sec.
Vizuālā magnitūda- 8,4

Vēl tomēr aprīlī sadūšojos izskriet mazās fotonmedībās un, manuprāt, izdevās neslikti. Ar nu jau nopietnāku izpratni par FWHM rādītāju biju apņēmies uzfotografēt M101. Trešais fotonu ķeršanas piegājiens šai galaktikai, ja vispār, pirmos divus varētu saukt par piegājieniem, un pirmais, ar RC un mono kameru.
Pēc savām atziņām saku, ka galaktika fotografēšanai ir visai viltīga. Sākotnēji šķiet, ka ir gana gaišs un viegls mērķis, bet izrādās, ka gaišs ir tikai kodola reģions un visa pārējā galaktika ir visai blāvs, bet apjomīgs zvaigžņu un gāzu virpulis, kas pieprasa vai nu gaišu un “resnu” optiku (kura man nav) vai garas ekspozīcijas un attiecīgi labus laikapstākļus. 16. aprīļa nakts gan tādus nepiedāvāja. Bija diezgan brāzmains vējš un vēl augoša mēness spīdēšana līdz pat diviem naktī, kā rezultātā šoreiz luminance kanālam izmantoju UV-IR cut filtru, kam it kā vajadzētu mazliet uzlabot zvaigžņu u.c. detaļu “resnumu”.
Līdz šim krāsas saliku no summētām ekspozīcijām iekš CCD stack un tikai tad veicu kosmētisko apstrādi iekš fotošopa. Šoreiz daļēji dēļ zemā signāla pret noise attiecības, daļēji dēļ vēlmes tehniski paeksperimentēt izveidoju sev jaunu “workflow” katru kanālu kontrolējot atsevišķi un blendējot kopā fotošopā. Tādēļ arī pagāja tik daudz laika līdz šo esmu apstrādājis.
Bet atkal neizplūstot trakā muldēšanā lūk, M101 16. aprīļa izpildījumā... es tik mazliet tam aprīlim piepalīdzēju.. :)


Bildes tehniskā puse:

Teleskops: GSO RC8”
Statīvs: EQ6+EQMOD
Kamera: QHY9 CCD mono
Gidēšana: Lodestar+PHD

Ekspozīcija:
L- 61min
R- 35min
G- 40min
B- 46min
Ekspozīcijas tādas nekonkrētas, jo vēja brāzmu dēļ vairākas nācās izbrāķēt+ eksperimentēju ar S/N un dažas ekspozīcijas bija 10min., lielā daļa 5min

Programmas: Ccd Stack, Photoshop

P.s. Ceru vēlreiz šīs galaktikas fotonus patvarstīt ar pienācīgām ekspozīcijām un nakti + vēl kādu Ha filtra informāciju klāt... :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru