piektdiena, 2018. gada 14. septembris

Namībija- astrofotogrāfa paradīze?


Atceros kā bērnībā ar māsu strīdējos par to, kas skaita ziņā vairāk. Zvaigznes, vai smilšu graudiņi uz Zemes. Mana pārliecība bija, ka tām jābūt zvaigznēm, savukārt māšuks lepni atcirta, ka smilšu graudiņi! Šķiet, aplūkojot šo fotogrāfiju atgriežos pie vecā strīda un atkal saku- zvaigznes! :) Attēlā redzams tikai mazs fragments no mūsu Galaktikas centra reģiona. Pasakains skats no Namībijas Kalahari. Un tas zvaigžņu daudzums... Jums jāredz būtu pilnas izšķirtspējas attēls.. Vienmēr skatoties uz Piena Ceļu šķiet, ka tas tāds mākonis vien ir. Daļēji taisnība jau ir, tikai šis mākonis veidojas ne no gāzes vai miglas pilieniņiem, bet gan no zvaigznēm, no miljardiem daudz zvaigžņu, no kurām tuvākā mums tikai viena- Saule.

Gulbja un Ērgļa miglāja reģions Piena Ceļā @200mm F5

Šonakt ir priekšpēdējā zvaigžņu sesijas nakts pirms brauciena mājup. Piedzīvojumu bija tik daudz un astro grafiks darbīgs, ka nesanāca īsti laika un spēka ko uzrakstīt. Bija gana daudz tehnisku pārsteigumu un izaicinājumu saistībā ar teleskopu, milzīgo statīvu, kameru, kuri prasīja pacietību un apņēmību tos atrisināt. Statīvs ar kādu man jāstrādā šeit ir gigantisks.. vismaz maniem sapratnes mērogiem. Būtu vēlējies mazāku, bet jau gadu iepriekš piesakoties šis bija vienīgais brīvais variants. Tagad, šķiet, saprotu kāpēc tā. :)
Gigantiskais statīvs

Izlēmu vismaz kaut kas jāieraksta, jo mirklis šis paskries ātri. Būs man šis ieraksts atmiņai par brīdi zem Dienvidu debesīm pašā Namībijas vidienē. Kamēr rakstu šo, tieši pašlaik ir 2:46 no rīta pēc Namībijas laika, kas no mūsu atšķiras tikai ar -1 stundu. Sēžu Kalahari dislocētajā astro parkā, savā “Hasen Shanze”. Tā nosaukuši paaugstināto observatoriju, kurā visu šo laiku esmu- strādājis? Atvaļinājums, kur ir atvaļinājums?! :) Kā paskaidroja un cik sapratu no maniem jauniegūtajiem vācu draugiem, tad tulkojumā no vācu valodas, “Hasen Shanze”, būs “Zaķu Šāvējs”. Smieklīgs nosaukums, bet tas iespējams dēļ kādām medību vaktēšanas namiņu asociācijām, jo observatorija ir balts 2.5x 2.5m namiņš uz ~ 2m augsta paaugstinājuma virs zemes.

Observatorija- Hasen Shanze

Gaidu NGC 1291 kārtējo ekspozīciju. Nakts ir visai dzestra un pavisam drīz Piena Ceļa centrs būs norietējis. Interesanti, ka brīdī kad centrs ir tieši iegrimis Rietumu horizontā, Austrumu pusē otra Piena Ceļa daļa sāk aust. Uz brīdi ir tā, ka visapkārt pie horizonta ir redzams Piena Ceļš. Ļoti maģiska un nepieredzēta sajūta.
Kā tad ir ar to Piena Ceļa ēnu šeit? Ir, un visai pārliecinoši! Stipri izplūdusi, bet IR! :)
Kopumā iespaidu ir ļoti daudz, nogurums ne mazāk daudz. Nav taču normāli gulēts visas 9 dienas! Zvaigznes šeit IR fantastiskas. Piena Ceļa centrs ir neaprakstāms, var stāstīt, bet neizstāstīt, tas jāredz katram pašam. Pārgalvīgi košs un nekādi salīdzināms ar Latvijā redzamo. Bet jāatzīst, ka tumsa šeit nemaz nešķiet tik tumša, jo gaisma no Piena Ceļa ir tiešām liela.

Piena ceļa centra fragments. @24mm F4

Šo 9 dienu gaitā būšu piedzīvojis vairāk skaidras naktis, kā Latvijā pēdējo 2 gadu laikā.. Patiesībā, tikai pirmā diena bija mākoņaina. Visas pārējās ir bijušas dzidri skaidras..
Ir ļoti daudz safotografētu bilžu. Domāju, paies daži mēneši, līdz spēšu tikt galā ar tām visām un sagatavot tās publicēšanai. Bet hei, būs ko ziemā darīt! :)
Ceru mazliet atgūstoties gan no miega deficīta, gan piedzīvojumiem spēšu cītīgāk sarakstīt un salikt Namībijā piedzīvoto. Katrā ziņā, šis piedzīvojums paliks manā atmiņā visu savu cilvēcīgi īso dzīvi. :)

Namībijas nacionālais dzīvnieks Cheetah. Pirmo nakti visu laiku šķita, ka kādā brīdī kas šāds sveicinās mani kādā vientuļā brīdī zem zvaigznēm.. :)
P.s. fotogrāfija ir paša fotografēta. Šie ārkārtīgi skaistie un arīdzan plēsīgie dzīvnieki bija aplūkojami salīdzinoši netālu esošā rūpīgi nožogotā teritorijā. Biju ļoti veiksmīgs tos redzēt un nofotografēt.

K.

6 komentāri:

  1. Varbūt ir doma kādā Astronomijas biedrības sanāksmē pastāstīt par braucienu? Ja ne tagad, tad vismaz kad kāda arī atrādāmā bilde būs gatava? Kaut gan bildes var arī vēlāk, stāstījumam pilnīgi pietiktu ar apkārtnes bildēm un "zaļajiem" nepastrādātajiem kadriem :)

    AtbildētDzēst
  2. 5. decemrī Astronomijas bidrības sanāksmē pastāstīšu par piedzīvojumiem Namībijā.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par aizraujošo stāstījumu, 2 stundas palidoja kā mirklis. Gaidīsim teleskopa bildes ;)

    AtbildētDzēst