trešdiena, 2014. gada 8. oktobris

IC 1795

Šis emisijas miglājs atrodas Kasiopejas zvaigznājā aptuveni 6000 gaismas gadu attālumā no zemes un aptver lauku 70 gaismas gadu attālumā.
Izvēlējos šo fotografēt jau gadu atpakaļ, kad uzsāku savu "miglāju fotoprogrammu" un iepatikās miglāja strukturētā un detaļām pilnā forma, kā arī neskaitāmo zvaigžņu miriādes. Nofotografēt baudāmi izdevās tikai šogad naktī uz 1. oktobri. Pagājušogad kameras viena no 2 mikroshēmu platēm atteicās produktīvi sadarboties, kā rezultātā dati bija bojāti un visas nakts darbs "Ķīnas vējā". :)
Iespējams modīgāk šis miglājs varētu izskatīties šaura diapazona filtros Ha, SII un OIII fotogrāfijā, bet kaut kā ļoti gribējās iegūt tādu cilvēcīgi patiesāku ainu par to, kā būtu, ja manas acis būtu teleskops ar jutīgu sensoru :)
Jāsaka, debesu kvalitāte uz laiku, kad fotografēju šo, bija Latvijai izcila un arī labākā, kādā vispār esmu fotografējis, ja neskaita gaismas piesārņojumu. Vidēji FWHM 2.7". Protams, palīdzeja arī fakts, ka objekts nakts vidū ir tieši zenītā, kur atmosfēras piesārņojums skatā no zemes ir vismazākais.
Kopumā esmu apmierināts ar iznākumu. Vēl varētu vēlēties savas +5 sub-ekspozīcijas uz katru krāsu kanālu un kādas +3 uz gaismas kanālu, kas mazinātu noise attēla "grīdas līmenī", tādejādi skaistāk parādot pavisam tumšos miglāja reģionus un to struktūras, kā arī izceļot 19+ magnitūdas zvaigznītes.
Pēcapstrādē vidus etapā atkal izmantoju Pixinsight. Šoreiz jau mazliet kontrolētak un izprotošāk. Tiešām ir daži rīki, kas šajā programmā ir neatsverami palīgi kvalitatīvu attēlu radīšanai.

Teleskops: RC 8"@1624mm F-8
Kamera: QHY9m@-30°C+CRGB
Statīvs: EQ8+OAG@Lodestar

Ekspozīcijas:
Pēdējā septembra nakts uz 1. oktobri Gaisa temperatūra svārstījās no +2 līdz -1°C
Lum- 6x900= 1h 30min
Red- 4x900b2= 1h
Green- 3x900b2= 45min
Blue- 3x900b2= 45min
Kopā=4h 00min 
Pēcapstrāde: CCD stack, Pixinsight 1.8, Photoshop CC2014


1 komentārs: