otrdiena, 2014. gada 21. oktobris

Triangulum galaxy M33, NGC598

Trijstūra galaktika, jeb Messier kataloga 33. galaktika. Interesanta ar daudz ko, bet pirmkārt jau ar to, ka ir viens no vistālākajiem ar aci saskatāmajiem objektiem debess jumā, ja vien novērošanas vieta ir naktī ir pietiekami tumša.
Aprēķināts, ka galaktika ir aptuveni 3 miljoni gaismas gadu attālumā no zemes, kas ir gandrīz tik pat tālu, kā tās kaimiņ galaktika- milzīgā Andromeda M31, un abas "draudzenes" atrodas tajā pašā lokālajā galaktiku grupā, kurā mēs ar savu "Piena ceļu". Zinātnieki arī domā, ka Andromeda un Trijstūra galaktika savstarpēji ir jau sadūrušās un tikai turpina sadursmes procesu.

Fotografēju šo galaktiku 3. reizi, kur pēdējo no tām tieši pirms 2 gadiem tieši tajā pašā datumā- 18. oktobrī. Pavisam neapzināta sakritība. :) Pirms diviem gadiem šī galaktika bija pirmais objekts ar monohromo fotokameru. Toreiz gan pavisam pieticīgas pārdesmit minūšu summārās ekspozīcijas, jo vēl daudz kas bija jāapgūst. :)
Jāsaka, ka nakts Latvijas laika apstākļiem bija nepielūdzami fantastiska. Gaisa mitrums 78-85% un gaisa temperatūra -4 līdz -6, kas radīja 2.6''-3.0'' FWHM fokusa kvalitāti 15 minūšu ekspozīcijām ar pārsteidzošu stabilitāti visas nakts garumā.
Beidzot arī fokusētāja leņķis ir precīzi salāgots pret sekundāro spoguli, kā arī primārais un sekundārais spogulis ir, teiksim, lieliskā kolimācijā, lai gan ir maza kļūda sekundārājā, kuru pamanīju par vēlu. Bet tie šoreiz sīkumi. :)

Pēcapstrādē interesants moments. NAV izmantots fotošops. Jā! :) Fotošops izmantots tikai web izmēra bildes sagatavošanai un kadra "kropēšanai". Aizvien vairāk apgūstu un proporcionāli sajūsminos par Pixinsight. Šoreiz arī gandrīz viss bildes tapšanas process veikts tieši ar Pixinsight. Vienīgais ne-Pixinight etaps bija datu kalibrēšana un reģistrēšana.

Kopumā esmu gandarīts par rezultātu, lai gan pie tik fantastiskām debesīm jau uzreiz bija redzams, ka būs labs rezultāts. Ja vēl ko vairāk gribētu velēties, tad H-alpha datu ekspozīciju summu no 3 līdz vismaz 10 un līdzīgi ar zilā un zaļā datu kanāla ekspozīcijām.

Jā un tas "noise" bildē pa malām nav tehniskais noise. Vienīgais "noise" bildes mazāk gaišajos reģionos ir dēļ labo debesu augstās izšķirtspējas, jo galaktikas zvaigznes vairs nesaplūst migliņā, bet gan sāk "pleķoties" uz izšķirtspējas robežas. :)


Teleskops: RC 8"@1624mm F-8
Kamera: QHY9m@-30°C+CRGBHa
Statīvs: EQ8+OAG@Lodestar

Ekspozīcijas:
18. oktobra nakts. Gaisa temperatūra naktī no -4 līdz -6°C
Lum- 8x900= 2h
Red- 5x900b2= 1h15min
Green- 5x900b2= 1h15min
Blue- 5x900b2= 1h15min
Ha- 3x1200= 1h
Kopā=6h 45min 
Pēcapstrāde: CCD stack, Pixinsight 1.8

Ieskats katra kanāla datos atsevišķi.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru