pirmdiena, 2014. gada 6. oktobris

Galaktika Messier 74

Hei!

Septembra beigas beidzot atvēlēja man brīvāku darba režīmu, kā arī sniedza man vairākas skaidras naktis. Es jau, protams, mierīgi siltā gultā gulēt negāju. :)
Šoreiz, vēl joprojām gaidot savu kolimācijas lāzeru, mazliet tomēr uzlaboju spoguļu "paralēlismu" izmantojot "hall of mirrors" tehniku. Jāsaka, diezgan efektīgs RC teleskopu kolimēšanas veids. Lai arī nav pilnīgi perfekts, tomēr tuvu ļoti labam rezultātam, kā rezultātā zvaigžņu ovālošanās turpat vai ir izskausta. :)
Messier 74 galaktika atrodas zivju zvaigznājā (pisces). Zinātnieki aprēķinājuši, ka tā atrodas aptuveni 32 miljonu gaismas gadu tālumā no zemes un ir mājvieta aptuveni 100 miljardiem zvaigžņu. Galaktika tika atklāta 1780. gadā un to izdarīja Pierre Mechain, kurš par savu atklājumu paziņoja Čārlzam Messieram, kurš savukārt to ievietoja savā topošajā Messier kosmosa objektu katalogā. Šī galaktika arī ir viena no grūtāk vizuāli saskatāmajām amatieru teleskopiem no Messier kataloga.
Lai nu tur kā, ar to visu informāciju, bet mani šī galaktika piesaistīja ar savu skaisto un ļoti izteikto spirālveida struktūru. Veicot testa kadrus sapratu, ka šī IR jāfotografē. :) Jāteic arī, ka septembra beigas un oktobris ir šai galaktikai ļoti piemērots fotografēšanas laiks, jo tās loka maksimums virs horizonta praktiski sakrīt ar nakts ilguma viduspunktu, kas nozīmē, ka to var fotografēt turpat visu nakti. Galaktika gan nesasniedz debesu zenītu nekad, kas rada nedaudz problemātiskāku tās fotografēšanu Latvijas laikapstākļos.
Kopumā esmu apmierināts ar rezultātu. Lai arī pilnīgam sirdsmieram gribētos vēl perfektu spoguļu kolimāciju un individuālās sub-ekspozīcijas par 5 minūtēm ilgākas no 15 uz 20minūtēm. Jāteic arī, ka debesu redzamība divās no 3 naktīm bija ļoti laba un visai stabila 3" FWHM robežās. Jā un vēl tas jocīgais atspīdums kadra kreisajā apakšējā stūrī... nezinu pagaidām no kurienes tas tā un kapēc kaut kas tur atstarojas. Skaidrs, ka no kādas spožākas zvaigznes, bet pret ko... būs atkal, ko risināt.. :)
Bilžu apstrādē arī mazliet apgūstu jaunas vēsmas. Iemēģinu 45 dienu izmēģinājuma versiju Pixinsight programmai un jāsaka ir vairākas lietas, kas to padara par ļoti pievilcīgu astrofotogrāfijas datu apstrādes programmu. Bet mācos, tāpēc Pixinsight šīs bildes tapšanā vēl spēlē mazu lomu, lai gan pāris būtiski elementi ir izmantoti arī no tās arsenāla.
Tad nu beidzot garo muldēšanu. Ceru jums arī patiks mana "Izgatavots Latvijā" versija ar Messier 74 galaktiku. :)

P.s. Paldies Keilijai par līdzdarbošanos bildes komplicētajā un laikietilpīgajā apstrādes beigu fāzē. ;)

Teleskops: RC 8"@1624mm F-8
Kamera: QHY9m@-30°C+CRGB
Statīvs: EQ8+OAG@Lodestar

Ekspozīcijas:
3 naktis 27. un 30. septembra naktis, plus 1. oktobra nakts. Naktīs gaisa temperatūra svārstījās no +4 līdz -1°C
Lum- 14x900= 3h 30min
Red- 7x900b2= 1h 45min
Green- 7x900b2= 1h 45min
Blue- 7x900b2= 1h 45min
Kopā=8h 45min 
Pēcapstrāde: CCD stack, Pixinsight 1.8, Photoshop CC2014



Šis ir tīrā filtra 1 sub-ekspozīcijas15 minūšu kadrs. Interesants ar to, ka kadram turpat vai pa vidu pāri pārlidoja lidmašīna. Abas spārnu lampiņas ir tās garās svītras. Labi var nojaust galaktikas mērogu un teleskopa pietuvinājumu. Domāju, ka Lidmašīna varētu būt lidojusi ~5km augstumā, vai augstāk.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru