piektdiena, 2014. gada 31. oktobris

NGC 891 un daļa ACO 347

Reiz, sensenos laikos kādā tāltālāAndromedas zvaigznāja  koši dzeltenās zvaigznes sistēmā ar nosaukumu HD14771 izcēlās dumpis. Lielais spicais Mātes kuģis NGC 891 un ievērojams pulciņš tā pavadošās korvetes izlēma pamest zvaigzni un doties kosmosa dzīļu izzināšanā, lai remdētu savas dusmas par dumpi..

NGC 891 atrodas aptuveni 27 miljonu gaismas gadu tālu no zemes un 1784 gada 6. oktobrī to atklāja Angļu astronoms William Herschel. Galaktika ir savdabīga ar to, ka tās disks ir vērsts pret mums tieši ar sānu un tā tiek uzskatīta par līdzinieci mūsu pašai "Piena ceļa" galaktikai, jo gan tās spožums, izmēri, gan molekulārā sastāva pētījumi stāsta, ka galaktika ir ļoti līdzīga mūsējai un ja kāds uz mūsu pašu Piena ceļu raugās tieši no sāniem, tad ļoti iespējams, redz ļoti līdzīgu ainu kā mēs ar NGC 891.

2014. gada 23. oktobra nakts bija auksta vējaina, bet skaidra. Protams, mierīgi šo faktu palaist garām nevarēju un biju sagatavojies fotografēšanai. Lai arī vējš brāzmās bija diezgan liels, tomēr šķiet aukstums neļāva atmosfērai briesmīgi viļņoties un redzamība visas 10 stundu nakts garumā bija Latvijas apstākļiem samērā laba un stabila ar zvaigžņu vidējo FWHM 3.3" uz 20min sub-ekspozīcijām. Nakts kopumā izvērtās par lielu pacietības pārbaudījumu, jo jau no 4 rītā stipri nāca miegs, kā arī iešana ārā aukstajā vējā pēc kārtējās tējas krūzes bija dikti nemotivējoša.. :)
Šoreiz pēcapstrāde no A līdz V ar Pixinsight un no V līdz Z ar PhotoshopCC. Noise reducēšana ir ļoti pieklusināta un minimāla, lai gan iespējams vēl atradīšu laiku un būs versija ar stingrākiem noise reducēšanas mēriem, jo nemaz TIK ļoti asāka tā bilde nekļūst un augstā izšķirtspējā tas noise pat traucē to baudīt. Jāatzīst, Pixinsight ir tiešām neviltoti labākā programmatūra, kuru līdz šim esmu lietojis zvaigžņu foto apstrādei un jau sāku krāt tās pilnajai licencei..
Kopumā esmu apmierināts ar rezultātu, lai arī vienmēr var vēlēties vairāk subekspozīcijas labākai S/N attiecībai un asāku debesu redzamību mazajām, blāvajām detaļām bildē. Jāatzīst arī beidzot spoguļu kolimācija ir līmenī, lai arī esmu atklājis, ka šķietami fiksētais primārā spoguļa mehānisms nemaz nav TIK fiksēts un atkarībā no teleskopa savērsuma nedaudz, bet dzīvo savu leņķisko dzīvi, kas tad arī attiecīgi nedaudz bojā kolimāciju un fokusu bildēs.

Bildē pagaidām esmu saskaitījis 38 galaktikas, bet iespējams ir vairāk, jo vairākas "mazās" "slēpjas" aiz zvaigznēm, vai arī blāvuma un tāluma dēļ balansē uz "noise grīdas"un ir ļoti grūti noteikt vai tā ir vai nav galaktika. Galaktiku kopas ACO 347 stūrītis ir attēla kreisais augšējais pa kreisi no spožās dzeltenās zvaigznes HD14771 (1300 gaismas gadi no zemes). Tāpat 20minūšu subekspozīcijas ir nedaudz reģistrējušas Piena ceļa starpszvaigžņu putekļu mākoņu struktūras, kas ļoti blāvi sazīmējamas vienā līmenī ar "noise grīdu" skatoties bildes kopskatā uz ne pārāk kontrastaina monitora.

Teleskops: RC 8"@1624mm F-8
Kamera: QHY9m@-30°C+CRGBHa
Statīvs: EQ8+OAG@Lodestar

Ekspozīcijas:
23. oktobra nakts. Gaisa temperatūra naktī no -6 līdz -8°C
Lum- 9x1200= 3h
Red- 5x1200b2= 1h40min
Green- 6x1200b2= 2h00min
Blue- 6x1200b2= 2h00min
Kopā=8h 40min 
Pēcapstrāde: Pixinsight 1.8, Photoshop CC





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru